spacer.png, 0 kB
 cityofilioupolis.gr

Τελευταία Νέα


spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB

Αρχική arrow Ειδήσεις arrow Τελευταία arrow «Περισσεύουν» οι άνδρες στην Κίνα λόγο... διαλογής αρσενικού θηλυκού!
«Περισσεύουν» οι άνδρες στην Κίνα λόγο... διαλογής αρσενικού θηλυκού! PDF Εκτύπωση E-mail
  
14.05.09

kinaΕκατομμύρια άνδρες στην Κίνα δεν θα καταφέρουν ποτέ να βρουν σύντροφο. Η παράνομη τακτική πολλών ζευγαριών να προχωρούν σε επιλεκτική άμβλωση των θηλυκών εμβρύων έχει δημιουργήσει πλεόνασμα 32 εκατ. αγοριών, προειδοποιούν Κινέζοι και Βρετανοί επιστήμονες. «Τίποτα δεν μπορεί να γίνει τώρα για να αποτραπεί αυτή η επικείμενη γενιά πλεοναζόντων ανδρών» γράφουν οι ερευνητές στο British Medical Journal.
Στις περισσότερες χώρες, επισημαίνει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, οι γεννήσεις αγοριών είναι ελαφρώς περισσότερες από τις γεννήσεις κοριτσιών -σε κάθε 100 γυναίκες αντιστοιχούν 103 έως 107 άνδρες κατά μέσο όρο.

Η ψαλίδα αυτή έχει διευρυνθεί ανησυχητικά στην Κίνα και άλλες ασιατικές χώρες, όπου η γέννηση κοριτσιών θεωρείται παραδοσιακά λιγότερο επιθυμητή. Για τις γεννήσεις που καταγράφηκαν τα τελευταία 4 χρόνια, η μέση αναλογία έχει φτάσει σήμερα τα 124 αγόρια για κάθε 100 κορίτσια, υπολογίζουν ερευνητές του Πανεπιστημίου του Ζεζιάνγκ και του Πανεπιστημιακού Κολεγίου του Λονδίνου. Το φαινόμενο είναι εντονότερο σε αγροτικές περιοχές και σε περιοχές όπου εφαρμόζεται αυστηρά η απαγόρευση απόκτησης δεύτερου παιδιού. Στις επαρχίες Ζιανγκζί και Χενάν, η αναλογία έχει φτάσει το 140 προς 100, ενώ στην επαρχία Γιανγκσού έχει φτάσει το 192 προς 100.
Η κινεζική κυβέρνηση, επισημαίνει η μελέτη, προσπαθεί να αντιμετωπίσει το φαινόμενο με εκστρατείες ευαισθητοποίησης αλλά και με τροποποίηση του κληρονομικού δίκαιου προς όφελος των γυναικών. Οι ερευνητές θεωρούν ότι η χαλάρωση του κανόνα «ένα παιδί ανά οικογένεια», ώστε τα ζευγάρια να μπορούν να αποκτήσουν και δεύτερο παιδί αν το πρώτο είναι κορίτσι, θα βοηθούσε περισσότερο την κατάσταση. Η Κίνα μπορεί εξάλλου να ελπίζει ότι θα πετύχει αυτό που κατάφερε η Νότια Κορέα τα τελευταία χρόνια.
Tο 1992, η αναλογία ανδρών-γυναικών είχε φτάσει στο 229 προς 100, έπεσε όμως στο 110 προς 100 το 2004, έπειτα από εκστρατείες ευαισθητοποίησης και αυστηρότερη εφαρμογή της νομοθεσίας για τις επιλεκτικές αμβλώσεις.

Τελευταία ανανέωση ( 15.05.09 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB