spacer.png, 0 kB
 cityofilioupolis.gr

Τελευταία Νέα


spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB

Αρχική arrow Ειδήσεις arrow Τελευταία arrow Το «όραμα της Δημοτικής Αρχής του κ. Γ. Αναγνώστου για τις δημοτικές επιχειρήσεις» Δημοτική Αλλαγή
Το «όραμα της Δημοτικής Αρχής του κ. Γ. Αναγνώστου για τις δημοτικές επιχειρήσεις» Δημοτική Αλλαγή PDF Εκτύπωση E-mail
  
04.12.08

Στα μέσα της δεκαετίας του '90 η πολιτεία νομοθετεί την ίδρυση δημοτικών επιχειρήσεων από τους Δήμους ανταποκρινόμενη σε ένα χρόνιο αίτημα της αυτοδιοίκησης να μπορούν να συστήνουν δημοτικές επιχειρήσεις, (για αναψυκτήρια, το κοιμητήριο, τις μικρές κατασκευές κ.λ.π.), εργαλεία απαραίτητα για να μπορούν να πραγματοποιηθούν δράσεις που το αναχρονιστικό σύστημα του δημόσιου λογιστικού καθυστερούσε ή και ακύρωνε στην πράξη.

Η εμπειρία της τελευταίας 15ετίας ανέδειξε τα εξής συμπεράσματα :

  1. Πολλές φορές οι δημοτικές επιχειρήσεις επηρεασμένες από μια αντίληψη κρατισμού ή και μικροκομματισμού δεν απέφεραν τα προσδοκούμενα αποτελέσματα
  2. Άλλες προσπάθειες που οι αυτοδιοικήσεις από έλλειψη σχεδιασμού και προγραμματισμού δημιούργησαν ζημιές και αδιέξοδα

Σε κάθε περίπτωση όμως οι δημοτικές επιχειρήσεις αξιολογούνταν ως απαραίτητες, χρήσιμες και αποτελεσματικές για τους ΟΤΑ. Έδωσαν τη δυνατότητα στους Δήμους να αναπτύξουν προγράμματα κοινωνικής δράσης και προσφοράς, όπως το «βοήθεια στο σπίτι, κέντρα δημιουργικής απασχόλησης και ψυχολόγοι στα σχολεία.

 

Ωρίμασαν πλέον οι συνθήκες ώστε πολιτεία και αυτοδιοίκηση να επανεξετάσουν τις ξεπερασμένες δομές και να δημιουργήσουν το κατάλληλο πλαίσιο λειτουργίας ώστε οι δημοτικές επιχειρήσεις να μπορούν να απαντούν στις σύγχρονες προκλήσεις δημιουργώντας νέες κοινωνικές δράσεις και αξιοποιώντας όποιες υποδομές και λειτουργίες υπάρχουν.

 

Μπροστά λοιπόν στην πρόκληση αυτή που βρίσκεται και η Ηλιούπολη, η Δημοτική Αρχή έφερε ένα πλαίσιο λειτουργίας που :

 

  1. Ενισχύει την αδιαφάνεια και την ημετεροκρατία
  2. Αποδυναμώνει τις υπηρεσίες του Δήμου και τις Αντιδημαρχίες που έχουν θεσμικά το ρόλο να αναπτύξουν συγκεκριμένες δράσεις και μεταφέρει το σύνολο της κοινωνικής δράσης και προσφοράς στη δημοτική επιχείρηση, η οποία δεν έχει τέτοιο ρόλο
  3. Αφαιρεί από το Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου το κατεξοχήν αντικείμενό του που είναι ο σχεδιασμός και η υλοποίηση των πολιτιστικών εκδηλώσεων της πόλης και η δημοτική βιβλιοθήκη
  4. Δράσεις και θεσμούς που αναλαμβάνει ο Αθλητικός Οργανισμός μεταφέρονται προς υλοποίηση, άνευ λόγου στη δημοτική επιχείρηση
  5. Η κοινωνική προστασία, η αλληλεγγύη των πολιτών, η κοινωνική μέριμνα, η προαγωγή της ψυχικής υγείας, γίνονται αντικείμενο της δημοτικής επιχείρησης !!!

Η προώθηση του εθελοντισμού, η δημιουργία ομάδων εθελοντών, οι εθελοντικές οργανώσεις και τα τοπικά δίκτυα, γίνονται αντικείμενο της δημοτικής επιχείρησης !!!

Η πρόληψη της παραβαντικότητας, οι μετανάστες, οι πρόσφυγες και οι ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού θα «αντιμετωπιστούν» από τη δημοτική επιχείρηση !!!

 

Όπως αντιλαμβάνεται και ο πλέον ανυποψίαστος πολίτης, η Δημοτική Αρχή εγκλωβισμένη στην αδράνεια και την αδυναμία της, επιχειρεί να ποδηγετήσει τις ανάγκες των πολιτών, άρα τους ίδιους τους πολίτες.

 

Συνδημότες - Συνδημότισσες

η πολιτική αυτή της Δημοτικής Αρχής είναι ενάντια στις εξαγγελίες και τις καλές προθέσεις του Δημάρχου.

Ας ακυρώσουμε μαζί στην πράξη ότι αυταρχικό, αντιδημοκρατικό και αναξιόπιστο ευαγγελίζεται η συντηρητική παράταξη στην πόλη μας.

Είναι η ώρα της ευθύνης. Είναι η ώρα των δημοτών.

Πανταζόπουλος Δημήτρης

      Επικεφαλής ΔΟΜ

Της «Δημοτικής Αλλαγής»

 

 
< Προηγ.   Επόμ. >
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB