spacer.png, 0 kB
 cityofilioupolis.gr

Τελευταία Νέα


spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB

Αρχική arrow Ειδήσεις arrow Τελευταία arrow Πρόγραμμα οικολογικής οδήγησης από το υπουργείο Μεταφορών
Πρόγραμμα οικολογικής οδήγησης από το υπουργείο Μεταφορών PDF Εκτύπωση E-mail
  
28.08.08
Το Eco-driving είναι μια σχετικά καινούργια λέξη στο λεξιλόγιο των Ελλήνων οδηγών, αλλά το υπουργείο Μεταφορών έχει βάλει στόχο να διαδοθεί και να γίνει συνήθεια για όλους. Το Eco-driving είναι ένας έξυπνος τρόπος οδήγησης, ο οποίος συμβάλλει στη μείωση της κατανάλωσης καυσίμου, στη μείωση των εκπομπών ρύπων και αερίων, που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, καθώς και στον περιορισμό των τροχαίων ατυχημάτων. Είναι τρόπος οδήγησης που μπορεί εύκολα να εφαρμοστεί τόσο από τους οδηγούς σύγχρονων επιβατικών αυτοκίνητων όσο και από τους επαγγελματίες οδηγούς φορτηγών και λεωφορείων.   Πρόκειται για σειρά "οδηγιών" που καλούνται να εφαρμόζουν οι οδηγοί-κάτοχοι οχημάτων, μεταξύ των οποίων η διατήρηση σταθερής ταχύτητας, το σβήσιμο του κινητήρα σε περιόδους μακράς αναμονής, ο συστηματικός έλεγχος των ελαστικών, η συνεπής συντήρηση της μηχανής του οχήματος και του κλιματισμού του.

    Σύμφωνα με την παρουσίαση, που έκανε σήμερα ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών, Κωστής Χατζηδάκης, με το Eco-driving μπορούμε να πετύχουμε:

    - 10-25% λιγότερα ατυχήματα επομένως βελτίωση οδικής ασφάλειας

    - 10-25% λιγότερη κατανάλωση καυσίμου και συνακόλουθα μείωση των εκπεμπόμενων αέριων ρύπων

    - Σημαντική μείωση ηχορύπανσης

    - Μείωση ενεργειακού κόστους καθώς και κόστους συντήρησης οχήματος και ασφάλισής του

    - Μεγαλύτερη άνεση για τον οδηγό και τους επιβάτες σε δημόσια και ιδιωτικά οχήματα

    - Ενίσχυση εμπιστοσύνης του επιβατικού κοινού προς τα δημόσια μέσα όταν εφαρμόζουν την οικολογική οδήγηση

    - Ίσος χρόνος ταξιδίου σε σχέση με τον συνήθη τρόπο οδήγησης

    Για την επίτευξη του στόχου διάδοσης του Eco-driving στους Έλληνες, το υπουργείο Μεταφορών παίρνει επίσης μια σειρά μέτρων, όπως η εισαγωγή της οικονομικής - οικολογικής οδήγησης (Eco-driving) τόσο στην εκπαιδευτική, όσο και στην εξεταστική διαδικασία για την απόκτηση άδειας οδήγησης από τον Ιανουάριο του 2009.

    Ειδικότερα, στα υπό έκδοση εγχειρίδια Θεωρητικής Εκπαίδευσης Υποψηφίων Οδηγών κάθε κατηγορίας, προστίθεται ειδικό κεφάλαιο με αναφορά στην οικονομική - οικολογική οδήγηση, καθώς και σχετικό ερωτηματολόγιο για τον σκοπό αυτό, ενώ και στην πρακτική εξάσκηση οι υποψήφιοι οδηγοί θα εξετάζονται σε τέτοια θέματα. Παράλληλα, αναμένεται και διαφημιστική καμπάνια για την ενημέρωση του κοινού.

    Μάλιστα, το υπουργείο Μεταφορών θα εφαρμόσει το Eco-driving και στους εποπτευόμενους από αυτό Οργανισμούς και συγκεκριμένα στα δημόσια Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Στον ΗΛΠΑΠ θα γίνουν τα εξής:

    - Ελάττωση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας και της μείωσης των εκπομπών CO2 στην πηγή παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

    - Βελτίωση της οδικής ασφάλειας οδηγών και επιβατών.

    - Ελάττωση του κόστους συντήρησης των τρόλεϊ της εταιρίας.

    - Βελτίωση της άνεσης κατά τη μεταφορά οδηγού και επιβατών.

    - Βελτίωση της εικόνας της εταιρίας μέσω της προώθησης των ωφελειών, που προκύπτουν από το Eco-driving στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης του ΗΛΠΑΠ.

    Σε ό,τι αφορά τα λεωφορεία της ΕΘΕΛ, εκτός από την ανανέωση του στόλου, οι οδηγοί θα περάσουν από ειδικά σεμινάρια, ώστε να υιοθετήσουν τους απλούς, αλλά αποδοτικούς κανόνες του Eco-driving.
 
< Προηγ.   Επόμ. >
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB