spacer.png, 0 kB
 cityofilioupolis.gr

Τελευταία Νέα


spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB

Αρχική arrow Ειδήσεις arrow Τελευταία arrow Δελτίο Τύπου - Σύλλογος Μεσοτοπιτών Λέσβου
Δελτίο Τύπου - Σύλλογος Μεσοτοπιτών Λέσβου PDF Εκτύπωση E-mail
  
08.07.08

Συναυλία από το μουσικό συγκρότημα «ΔΗΘΕΝ»

To Χορευτικό συγκρότημα των «Γλεντιστάδων» του συλλόγου Μεσοτοπιτών Λέσβου η «Αναγέννηση» συμμετέχει την Τετάρτη 9 Ιουλίου 2008 στη συναυλία του μουσικού συγκροτήματος «ΔΗΘΕΝ» στο Θέατρο Ρεματιάς στο πλαίσιο του Φεστιβάλ 2008 που διοργανώνει το Αετοπούλειο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Χαλανδρίου. Οι «Γλεντιστάδες» θα αποδώσουν χορευτικά την μουσική περιήγηση από την παράδοση της Μικράς Ασίας των Εστουδιαντίνων της Σμύρνης και της Πόλης έως τα ρεμπέτικα του Πειραιά του 1955.

 

Το συγκρότημα

 

Οι «ΔΗΘΕΝ» δημιουργήθηκαν την άνοιξη του 1994 με αφορμή μια φοιτητική εκδήλωση στο οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΑΣΟΕΕ). Από την πρώτη στιγμή η επαφή με το ρεμπέτικο τους μάγεψε. Έκτοτε ξεκινούν να μελετούν και να αποδίδουν τραγούδια τόσο από την Πειραιώτικη όσο και από την σμυρναίικη Σχολή του ρεμπέτικου. Ως σχήμα λαμβάνουν μέρος σε πολιτιστικές εκδηλώσεις και συναυλίες, μουσικές βραδιές, λαϊκά γλέντια και φεστιβάλ παραδοσιακής και λαϊκής μουσικής. Παράλληλα ερμηνεύουν δημιουργίες μεγάλων συνθετών του ρεμπέτικου σε ταβέρνες, μουσικές σκηνές, κουτούκια, νυχτερινά μαγαζιά και γενικότερα σε χώρους που προβάλλουν και φιλοξενούν αυτό το αυθεντικό είδος λαϊκής μουσικής. Στην παρούσα του μορφή το σχήμα αποτελείται από τον Γιάννη Καραμάνη (λαούτο-κιθάρα-φωνή), Νίκο Μουργελά (κανονάκι-μπαγλαμά), Βιβή Βουτσελά (φωνή-κρουστά), Γιώργο Λάμπρου ( βιολί), την Μεσοτοπίτισα Σταυρούλα Σπανού ( σαντούρι-ούτι) και τον Παναγιώτη Κωτσοβίλη ( μπουζούκι ).

"Γλυκιάς αυγής αντάμωμα"

Αυτό τον καιρό κυκλοφορεί η πρώτη τους δισκογραφική δουλειά "Γλυκιάς αυγής αντάμωμα" όπου προσεγγίζουν όσο αυτό είναι εφικτό τις δημιουργίες μιας λαμπρής εποχής του μουσικού παρελθόντος.Στο παρόν CD που κυκλοφόρησε στις 5 Ιουνίου από την LEGEND - MODERN TIMES θα βρούμε σπουδαία τραγούδια των Παναγιώτη Τούντα, Βαγγέλη Παπάζογλου, Γιώργου Μητσάκη, Κώστα Σκαρβέλη, Μάρκου Βαμβακάρη, Αντώνη Νταλκά, Δημήτρη Σέμση, Κώστα Καρίπη, Γρηγόρη Ασίκη κ.α., καθώς και αρκετά παραδοσιακά. Εκτός από τους «ΔΗΘΕΝ», τραγούδια ερμηνεύουν ο Παναγιώτης Λάλεζας και ο Γιάννης Λεμπέσης.

Στην εκδήλωση εκτός των προαναφερομένων μελών του συγκροτήματος συμμετέχουν και οι: Μιχάλης Δημάς ( μπουζούκι ), Γιάννης Ζαρίας ( βιολί) και Μιχάλης Μπακάλης(κρουστά). 

Τιμή εισιτηρίου: 5  ευρώ

Στοιχεία Επικοινωνίας Φεστιβάλ Ρεματιάς:

ΑΕΤΟΠΟΥΛΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΔΗΜΟΥ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ

Φιλικής Εταιρίας & Τομπάζη 18- 15232 Χαλάνδρι

Θέατρο Ρεματιάς, Πεζόδρομος Προφήτου Ηλία, Χαλάνδρι

Πληροφορίες: http://www.halandri.gr/

Τηλ. Επικοινωνίας: 210-6820464, 210-6894533

_______________________________________________________________________

Ο ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΒΑΣΙΛΑΣ ΜΕ ΤΟ «ΔΡΟΜΟ» ΣΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΥΜΗΤΤΟΥ


 Τα μπουζούκια επιστρέφουν

Για δεύτερη χρονιά, ο Δήμος Υμηττού, μας καλωσορίζει στις Γιορτές των Δρόμων, που με θεματικό πυρήνα τη Μεσόγειο ξεκίνησαν στις 23 Ιουνίου και τελειώνουν στις 13 Ιουλίου.
Ο συγχωριανός μας (Μεσοτοπίτης), δεξιοτέχνης του μπουζουκιού και το συγκρότημά του «Δρόμος» θα εμφανιστούν την Παρασκευή 11 Ιουλίου, στις 9 μ.μ., στο πλαίσιο του 22ου Φεστιβάλ του Δήμου Υμηττού για μια ξεχωριστή συναυλία. Το συγκρότημα αποτελείται από τους: Γρηγόρη Βασίλα μπουζούκι και τραγούδι, Νώε Ζαφειρίδη μπουζούκι και κλασική κιθάρα, Κώστα Τσεκούρα κιθάρα, Μιράν Τσαλικιά μπαγλαμά, Θοδωρή Κουέλη κόντρα-μπάσο. Τραγουδά η Σοφία Εμφιετζή. Τεχνική υποστήριξη ήχου: Αργύρης Παντελιάδης.

Η συναυλία θα έχει ελεύθερη είσοδο και πραγματοποιείται στη συμβολή των οδών Ιονίων Νήσων και Καραολή Δημητρίου (είσοδος 3ου Γυμνασίου-Λυκείου Υμηττού).

Ιστορικό

Πριν από επτά χρόνια ήταν που έγινε πράξη η απόφαση όχι μόνο να ενώσουν τις δυνάμεις τους σχηματίζοντας το συγκρότημα Δρόμος, αλλά πολύ περισσότερο να πράξουν αυτό που αγαπούν. Να παίζουν «ζωντανά» ρεμπέτικα, λαϊκά αλλά και νεότερα τραγούδια, δίνοντας πρωταγωνιστικό ρόλο στο μπουζούκι και να προσεγγίζουν με αξιοπρέπεια τη μουσική κληρονομιά του τόπου μας. Ύστερα από τρία χρόνια ζωντανών εμφανίσεων και συναυλιών αποφάσισαν (το 2004) να κυκλοφορήσουν την πρώτη τους δουλειά με τίτλο "Δρόμος", το όνομά τους, στην οποία περιέχονται επανεκτελέσεις από τραγούδια και οργανικά κομμάτια που πρωτοκυκλοφόρησαν από τη δεκαετία του '50 ως και τις αρχές του '70, τα οποία παρουσιάζουν όμως μέσα από το δικό τους πρίσμα. Τον Σεπτέμβριο του 2006 ηχογραφήθηκε ζωντανά και ολοκληρώθηκε με συμπληρωματικές ηχογραφήσεις στο στούντιο από τα μέλη του συγκροτήματος ο νέος δίσκος του μουσικού συνόλου με τίτλο «Ένα τραγούδι για την Κοκκινιά». Μια έκδοση αφιερωμένη στα 85 χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή που έγινε με πρωτοβουλία του Δήμου Νίκαιας σαν αποτέλεσμα μιας συναυλίας προς τιμήν της πόλης της Κοκκινιάς. Τα τραγούδια που επιλέχθηκαν είχαν για το συγκρότημα, ξεχωριστό μουσικό ενδιαφέρον καθώς είναι γραμμένα σε διαφορετικές περιόδους και έχουν μεταξύ τους διαφορές ύφους και τεχνοτροπίας. Προπολεμικά σμυρναϊκά και ρεμπέτικα, λαϊκά του '50, του '60 και του '70 διαχρονικά τραγούδια σπουδαίων δημιουργών αλλά και τέλος ένα τραγούδι από το "Δρόμο", (μουσική Νώε Ζαφειρίδη στίχοι Αντώνη Σαμιωτάκη) μια σύγχρονη δημιουργία που ολοκληρώνει το αφιέρωμα στην «τραγουδομάνα» Κοκκινιά.                                                                                 Ο σεβασμός αλλά και η φρέσκια ματιά του συγκροτήματος δημιουργούν ένα ξεχωριστό τόπο συνάντησης, με τον Βαμβακάρη, τον Τσιτσάνη και τον Παπαϊωάννου, με τον Χατζιδάκι, τον Λοΐζο και τον Καλδάρα και φέρνουν κοντά διαφορετικές εποχές και ακούσματα σε ένα αρμονικό μουσικό και ηχητικό αποτέλεσμα.
 

Βιογραφικό Γρηγόρη Βασίλα

Ο Γρηγόρης Βασίλας πρωτοεμφανίζεται στη μουσική σκηνή ως επαγγελματίας σολίστ το 1992 στο πλευρό του Μπάμπη Γκολέ. Tο 1994 συμμετέχει στις μουσικές παραστάσεις του Κώστα Φέρρη και ένα χρόνο μετά συνεργάζεται με τη Γιώτα Λύδια και την Πόλυ Πάνου. Το 1996 εμφανίζεται με τους Δημήτρη Ευσταθίου, Κούλη Σκαρπέλη, Γιώργο Ξηντάρη και Θοδωρή Πολυκανδριώτη. Το 1997 οι συνεργασίες του περιλαμβάνουν τον χορευτή Δημήτρη Παπάζογλου και τη Μαίρη Λίντα, ενώ το 1998 διευρύνει την πορεία του ως σολίστ με την Άλκηστη Πρωτοψάλτη στο εξωτερικό καθώς και σε μουσικές παραστάσεις με τους Στέλιο Βαμβακάρη, Κώστα Μάντζιο, τους Οπισθοδρομικούς κ.α. Την επόμενη χρονιά συναντά ξανά την Πόλυ Πάνου και τον Αντώνη Καλογιάννη. Στην αρχή της νέας χιλιετίας ο δρόμος του διασταυρώνεται και πάλι με την Άλκηστι Πρωτοψάλτη και τον Σταμάτη Κραουνάκη, με τους οποίους πραγματοποιεί εμφανίσεις εντός και εκτός συνόρων. Την ίδια χρονιά, μαζί με τον Νώε Ζαφειρίδη και τον Γιάννη Παπαβασιλείου ιδρύουν το Συγκρότημα Μπουζουκιών "Δρόμος". Το 2001 συνεργάζεται με τη Σωτηρία Λεονάρδου και το 2002 ξανά με την Άλκηστι Πρωτοψάλτη και τον Αντώνη Ρέμο, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Για τα επόμενα δύο χρόνια συνεργάζεται με τον Μπάμπη Τσέρτο, ενώ το καλοκαίρι του 2003 εμφανίζεται στο Ηρώδειο ως σολίστ, με την Ορχήστρα των Χρωμάτων σε αφιέρωμα για τα 10 χρόνια από το θάνατο του Μάνου Χατζιδάκι. Το 2004 αποτελεί μια χρονιά "μουσικής επένδυσης" καθώς εμφανίζεται στην παράσταση των Francis Marmande και Patrick Sommier "La terrace du sous-sol", στο Παρίσι. Οι επόμενες χρονιές είναι αφιερωμένες στο Συγκρότημα Μπουζουκιών" Δρόμος", καθώς εμφανίζεται μαζί τους σε μουσικούς χώρους σε Ελλάδα (και στο Μεσότοπο) και εξωτερικό. Στη δισκογραφία έχει συνεργαστεί με τους Παντελή Θαλασσινό, Μπάμπη Τσέρτο, Γεράσιμο Ανδρεάτο, Νότη Μαυρουδή κ.α.
                                                                                              Νεκτάριος Βακάλης

 
< Προηγ.   Επόμ. >
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB