spacer.png, 0 kB
 cityofilioupolis.gr

Τελευταία Νέα


spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB

Αρχική arrow Ειδήσεις arrow Τελευταία arrow Hμερίδα για ηλεκτρονική διακυβέρνηση
Hμερίδα για ηλεκτρονική διακυβέρνηση PDF Εκτύπωση E-mail
  
04.07.08
Σε ημερίδα με θέμα «Η σημασία της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης για τη Δημοσια Διοίκηση», μίλησε ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόποιυλος. Ο υπουργός αναφέρθηκε στη χρήση της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης τοσο σε κεντρικό και περιφερειακό επίπεδο, όσο και σ’ επίπεδο Τοπικής Αυτοδιοίκησης. «Χωρίς την εισαγωγή της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, δεν μπορούμε να εμπεδώσουμε το αναγκαίο επίπεδο διαφάνειας στη διοικητική δράση, ουσιαστικής καταπολέμησης της γραφειοκρατίας, αναβάθμισης της ποιότητας των υπηρεσιών, οι οποίες παρέχονται στον πολίτη και πρωτίστως, δεν μπορούμε να μιλάμε για Δημόσια Διοίκηση αρωγό και εγγυήτρια της οικονομικής ανάπτυξης, της παραγωγικότητας και της προόδου της χώρας». Πρωταρχική ανάγκη -τόνισε ο υπουργός- είναι η υιοθέτηση ενός κοινού πλαισίου αρχών και προδιαγραφών σε οργανωτικό, επιχειρησιακό και τεχνικό επίπεδο, βάσει των οποίων θα αναπτύσσονται τα πληροφοριακά συστήματα, ώστε να υποστηρίζεται τόσο η ηλεκτρονική ανταλλαγή δεδομένων, όσο και η παροχή ολοκληρωμένων υπηρεσιών ηλεκτρονικών συναλλαγών προς τους πολίτες, τις επιχειρήσεις και άλλους φορείς. Η διαμόρφωση και εφαρμογή, ενός πλαισίου παροχής υπηρεσιών Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και προτύπων διαλειτουργικότητας θα διασφαλίζουν την εύρυθμη και αξιόπιστη επικοινωνία και μεταξύ των δημόσιων υπηρεσιών, αλλά και μεταξύ της Διοίκησης και των πολιτών και των επιχειρήσεων.

Η έλλειψη ενός τέτοιου πλαισίου δημιουργεί σημαντικά προβλήματα, όταν για τη διεκπεραίωση μιας συναλλαγής εμπλέκονται περισσότεροι του ενός φορείς του Δημοσίου. Αυτήν την ανάγκη καλύπτει το έργο «Ελληνικό Πλαίσιο Παροχής Υπηρεσιών Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Πρότυπα Διαλειτουργικότητας» το οποίο σηματοδοτεί τη μετάβαση, από τα μεμονωμένα έργα πληροφορικής, στην παροχή «κοινών ολοκληρωμένων υπηρεσιών» της Διοίκησης προς τους πολίτες και τις επιχειρήσεις. Στόχος μας -είπε ο υπουργός- είναι o συντονισμός των δικτυωμένων δημοσίων υπηρεσιών σ' ένα ομογενοποιημένο τρόπο ανταλλαγής της δημόσιας πληροφορίας, που οδηγεί σε υψηλής ποιότητας ηλεκτρονικές υπηρεσίες. Το έργο αυτό αποτελεί ένα σύνολο κανόνων και προτύπων, τα οποία θα πρέπει να εφαρμόσει η Διοίκηση για την ομογενοποίηση των διαδικτυακών της τόπων, την επικοινωνία - διαλειτουργικότητα μεταξύ των πληροφοριακών συστημάτων και την ψηφιακή αυθεντικοποίηση των συναλλασσόμενων με τη Διοίκηση.

Οι προδιαγραφές, οι οποίες θα προκύψουν από το Πλαίσιο θα εφαρμοσθούν πλήρως από την Εθνική Διαδικτυακή Πύλη «Ερμής», η οποία θα παρέχει σύντομα ολοκληρωμένη πληροφόρηση και, σε πρώτη φάση, πάνω από είκοσι συναλλαγές που αφορούν, κατά μείζονα, λόγο τις επιχειρήσεις. Το έργο αποσκοπεί στη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου συστήματος παροχής «Υπηρεσιών Μιας Στάσης» για την ψηφιακή επικοινωνία και συναλλαγή δημοσίων υπηρεσιών, πολιτών και επιχειρήσεων. Ειδικότερα, το έργο περιλαμβάνει τρία υποσυστήματα, απαραίτητα για την εύρυθμη εφαρμογή της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης:

Την Κεντρική Διαδικτυακή Πύλη, η οποία λειτουργεί ως «Ευρετήριο» της ηλεκτρονικής παρουσίας της Δημόσιας Διοίκησης και των παρεχόμενων από αυτήν ηλεκτρονικών υπηρεσιών.

Την υποδομή Υποστήριξης Διαλειτουργικότητας, η οποία αυτοματοποιεί τη διασύνδεση πληροφοριακών συστημάτων των Δημόσιων Φορέων, με στόχο την παροχή ολοκληρωμένων υπηρεσιών Ηλεκτρονικών Συναλλαγών

Την υποδομή Ψηφιακής Αυθεντικοποίησης Πολιτών και Επιχειρήσεων, η οποία, μέσα από ένα αυτόματο σύστημα διαχείρισης και διανομής Ψηφιακών Πιστοποιητικών και «έξυπνων» καρτών (smart cards), παρέχει υπηρεσίες επιβεβαίωσης της ηλεκτρονικής ταυτότητας για τη «διασφάλιση» και «προστασία» των Ηλεκτρονικών Συναλλαγών των Πολιτών και Επιχειρήσεων με τη Δημόσια Διοίκηση (με παρόμοιο τρόπο, όπως αυτός που χρησιμοποιείται στα ATMs των Τραπεζών ή στο e-Banking).
 
< Προηγ.   Επόμ. >
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB