spacer.png, 0 kB
 cityofilioupolis.gr

Τελευταία Νέα


spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB

Αρχική arrow Ειδήσεις arrow Τελευταία arrow Έξυπνη χρήση της ηλεκτρικής ενέργειας
Έξυπνη χρήση της ηλεκτρικής ενέργειας PDF Εκτύπωση E-mail
  
26.06.08
Το περιβάλλον σε χρειάζεται. Για να το προστατεύσεις δεν είναι απαραίτητο να αλλάξεις τρόπο ζωής. Ούτε να στερηθείς κάτι που είναι σημαντικό για σένα. Αυτό που πρέπει να κάνεις είναι απλό. Μικρά βήματα που θα κάνουν τη μεγάλη διαφορά.

Κλιματιστικό

Ρύθμισε το κλιματιστικό σου κατά ελάχιστο στους 26˚ C. Άναβε την συσκευή μόνο στο δωμάτιο που βρίσκεσαι, με πόρτες και παράθυρα κλειστά. Με τακτική συντήρηση, το κλιματιστικό σου θα λειτουργεί καλύτερα και θα καταναλώνει λιγότερο. Οι ανοιχτόχρωμες τέντες, οι αντιηλιακές μεμβράνες τζαμιών και η καλή μόνωση συμβάλλουν στη βελτίωση της απόδοσης του κλιματιστικού και έτσι δεν θα χρειάζεται να λειτουργεί συνέχεια. Ένας ανεμιστήρας οροφής μπορεί να δροσίσει το χώρο σου ικανοποιητικά.

Θερμοσίφωνας

Άναβε το θερμοσίφωνα μόνο όσο χρειάζεται για να ζεσταθεί το νερό. Ρύθμισε το θερμοστάτη στους 40-50˚ C το καλοκαίρι. Προτίμησε έναν ηλιακό θερμοσίφωνα.

Πλυντήριο

Γύρισε το διακόπτη του πλυντηρίου σου στους 30˚ C και εξοικονόμησε έως και 40% ενέργεια. Ρύθμισε το πλυντήριο στο οικονομικό πρόγραμμα εάν είναι μισογεμάτο.

Κουζίνα - φούρνος

Φρόντισε οι κατσαρόλες σου να εφαρμόζουν στις εστίες της κουζίνας. Όταν η βάση του σκεύους είναι μικρότερη από την εστία, σπαταλάς 20-30% περισσότερη θερμότητα. Μαγείρευε με χύτρα ταχύτητας και εξοικονόμησε 30-60% ρεύμα.

Χρησιμοποίησε το θερμό αέρα του φούρνου σου για να μαγειρέψεις 2-3 φαγητά ταυτόχρονα και μην ανοίγεις άσκοπα την πόρτα, όταν είναι σε λειτουργία. Σβήσε το φούρνο ή την εστία 5-10 λεπτά πριν γίνει το φαγητό, καθώς η θερμότητα είναι αρκετή για να συνεχιστεί το μαγείρεμα.

Φωτισμός

Άλλαξε τις κοινές λάμπες με ειδικούς λαμπτήρες χαμηλής κατανάλωσης για να καταναλώνεις μέχρι και 5 φορές λιγότερο ρεύμα. Οι ειδικοί λαμπτήρες έχουν μέσο όρο ζωής 10 φορές μεγαλύτερο από τις κοινές λάμπες. Μην αφήνεις αναμμένα εκεί που δεν χρειάζονται. Κατά τη διάρκεια της ημέρας, προτίμησε το φυσικό φως.

Αναμονή συσκευών

Κλείσε συσκευές όπως η τηλεόραση, το DVD και το στερεοφωνικό από τον διακόπτη και όχι από το τηλεκοντρόλ. Μην τις αφήνεις σε κατάσταση αναμονής (stand - by), γιατί συνεχίζουν να καταναλώνουν ρεύμα.

Για να προστατεύσεις το περιβάλλον
Μην κάνεις κάτι μεγάλο, κάνε κάτι απλό.

 
< Προηγ.   Επόμ. >
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB